понеделник, 29 юни 2015 г.

Започва бутането на ромски къщи в Гърмен

Първите четири незаконни къщи в ромската махала на Гърмен ще бъдат съборени днес след 10 часа. Задействана е процедурата срещу незаконното строителство под натиска на стотиците протестиращи българи, които дадоха ултиматум на институциите да спазят закона и да го приложат така, както правят с останалите граждани.

Бунтът срещу двойните стандарти избухна на 23 май, а поводът бе битов инцидент-българи направили забележка на роми за силна музика и последвало нападение върху тях от 200 цигани. При инцидента пострадаха хора. Това отприщи недоволството в Гърмен и населението повече от месец не спира да протестира всеки ден и да иска държавата да прилага правилата еднакво към всички.

По план багерите трябва да съборят на 28 юни 4 къщи, а на 13 юли - още две.

Според ромския лидер Юлиян Герасимов в първите четири сгради живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат, каза той. Съседите нямало да позволят бутането на къщите, хората просто нямало да ги излязат от тях.

„А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите”, каза още Герасимов.

Кметица Минка Капитанова не можела да осигури домове за фамилиите и ги препраща към социалните институции.