неделя, 7 юни 2015 г.

Зад взривовете в Анево и Челопечене изплува един и същ собственик

Проверка в търговския регистър показва, че собственик на фирмата „АлГънс”, наела полигона в Анево, е Александър Димитров. Същият притежава и фирма „Алма-Де”, чието име беше замесено около взривовете в Челопечене.

И двете фирми имат една и съща адресна регистрация в София и сходен предмет на дейност.

Днес министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви след взрива в Анево, при който загина един, а четирима души бяха ранени, че мястото е било наето от българската фирма „АлГънс”. Тя е работела с американски партньори, като един от служителите ѝ е загиналият.
 През март миналата година трима бивши офицери от Българската армия пък бяха обвинени за взривовете в поделението в Челопечене през 2008 година.
За длъжностни престъпления ще отговарят о.р. майор Мирослав Тошев Митов - командир на поделение 18 250 - Челопечене , о.р. полковник Димитър Недев Петров - Началник на щаба на бригада „Логистика” и о.р. генерал-лейтенант Румен Николов Цоков - заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите.

Според обвинителния акт отговорните длъжностни лица не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в ръководните документи, във връзка с организацията и контрола по съхранението и унищожаването на бойни припаси в поделение 18 250 - Челопечене. Допуснали са значителни количества взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени и да бъдат неправилно съхранявани на територията на поделението.

В резултат на неправомерните им действия на 3 юли 2008 г. около 6.30 часа сутринта са последвали поредица от взривове със значителна мощност. Взривовете и разпространението на ударно-въздушните вълни са разрушиха поделението и причиниха повреди и разрушения на над 2 200 обекта (къщи, училища, стопански сгради и др.) на територията на София и Столична голяма община.

За фирмата „Алма-Де” през 2010 г. Министерството на отбраната беше съобщило, че е купувала скрап от поделението в Челопечене и че работници на фирмата са изнасяли тонове снаряди от склада.