понеделник, 22 юни 2015 г.

Учители налазиха Бойко за извинение

Учители поискаха извинение от премиера Бойко Борисов заради изказването му "Сега и учителите ще ни налазят за пари", направено днес по време на участието му в кръгла маса за икономиката. Екипът на Център за образователни инициативи излезе с отворено писмо, в което се настоява Борисов да се извини за използвания глагол, "присъщ за нашествие на някакви вредители, а не за хора".

"Не смятаме за допустимо премиерът на Република България да си позволява да подценява учителската гилдия, която и без друго се намира в най-тежките условия от десетилетия насам.  Българският учител върви гордо, а не лази!", се посочва в отвореното писмо, което вече набира популярност и във фейсбук.

Ето и пълния му текст:

Уважаеми г-н Борисов,

Днес сте заявили по време на кръгла маса "За икономика на светло", че (цитираме) "Сега и учителите ще ни налазят за пари". Макар да става ясен контекста на Вашето изказване, настояваме да се извините за използвания от Вас глагол, който е присъщ за нашествие на някакви вредители, а не за хора. Българският учител върви гордо, а не лази!

Ако пък приемем, че просто сте използвали жаргон, то все така намираме за неприемливо подобно лековато, несериозно и грубо отношение към учителите – хората, които трябва да подготвят "софтуера на нацията", както обича да казва бивш министър на образованието по време на първия Ви мандат.

Не намираме за приемливо министър-председателят да задава в публичното пространство тон на пренебрежение към учителите – хората, които поемат грижата да създадат грамотни хора, въпреки ниските заплати, лошите трудови условия и липсата на ефективна и реална подкрепа от страна на държавата.

Не смятаме за допустимо премиерът на Република България да си позволява да подценява учителската гилдия, която и без друго се намира в най-тежките условия от десетилетия насам.

Не виждаме и логика Вие, бидейки ръководител на изпълнителната власт, да се изказвате с подобно отношение към учителите, които са единствените изпълнители на смелите обещания за напълно неизбежни реформи.

Поради всичко посочено по-горе настояваме публично да се извините на Българския учител и ясно да заявите неговата значимост за просперитета на нацията.

С уважение и очакване за извинение и Ваша достойна позиция,
Екипът на Център за образователни инициативи