неделя, 7 юни 2015 г.

Светещите очи на Самуил

Зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов и Александър Хайтов - автор на паметника на цар Самуил, който ще бъде открит утре в центъра на София, влязоха в спор на живо в Нова телевизия. Докато в ателието на Хайтов в "Бакърена фабрика" се подготвяше изнасянето на паметника към центъра, той разговаряше по телефона с Чобанов.

"Направил съм нещо, което го няма в цял свят. Има един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще светят, ще фосфорицират", заяви Хайтов и добави, че целта е очите на цар Самуил да изглеждат като живи. По думите му този ефект го няма никъде по света.
"А сега зам.-кметът на общината Чобанов се притеснява, че това няма да се хареса на хората и те няма да им гласуват нов мандат", каза още той и уточни, че не го интересува дали един паметник ще накара хората дали да гласуват, или не. "Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят. В случая някой ще стане за резил. За мен обаче този ефект ще е част от естетиката на този паметник", добави той.

Авторът на монумента каза още, че по време на работата си по паметника си е счупил ребра и два месеца е лежал. "Година близо не съм спал, но вече всичко е готово", каза още Сашо Хайтов.

Очаква се утре паметникът официално да бъде открит до базиликата "Св. София". Фигурата на цар Саумил е 4 м, а постаментът 2.20 м.