неделя, 28 юни 2015 г.

Удрят производители на фалшиво краве масло

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на три фирми, производители на краве масло – „Милтекс КК“-Варна, „Хранинвест“ от село Кичево, Аксаково, и „Профи милк“-Благоевград. Органът предприема действия след сигнал от асоциацията „Активни потребители“.

Неотдавна организацията проведе изследване на няколко вида масло на пазара, което показа разминаване между състава и посоченото на опаковката, както и по-високо водно съдържание от приетия стандарт (16%). Според сдружението общо 4 марки на трите компании съдържат необявени съставки, което представлява имитация и може да подведе купувачите при избора им. Това са „Краве масло CBA“ на „Милтекс КК“, „Краве масло екстра“ на „Профи милк“ и два продукта на „Хранинвест“ – „Краве масло“ и Millker butter.

Направеният тест показал, че в тези продукти се съдържат немлечни мазнини от 10% до 64%, въпреки че на опаковките им липсва такава информация. От асоциацията напомнят, че влаганите заместители на млечната мазнина може да бъдат растителни масла (например палмово), но може да са и хидрогенерирани отпадъчни мазнини. Последните се смятат за вредни за човешкия организъм.

Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително трябва да се обозначат като „имитиращи“, като на опаковката се изпишат видът и процентът на заместителя.

В сигнала се посочва, че Българската агенция за безопасност на храните е извършила повторни изпитвания в периода 9-11 юни на посочените четири продукта, които потвърдили констатациите на асоциацията.