понеделник, 8 юни 2015 г.

Откриха Самуил!

Въпреки многото противоречия, които предизвика, паметникът на цар Самуил официално беше открит днес в 12,00 ч при засилени мерки за сигурност. Президентът Росен Плевнелиев, Георги Близнашки, служебният премиер, чието правителство гласува поставянето на такъв мемориал в центъра на София, патриарх Неофит и столичната кметица Йорданка Фандъкова бяха на откриването.
Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева предпочетоха други свои ангажименти. Церемонията впечатли най-вече със засилените мерки за сигурност. Преграждения, гардове с кучета, които проверяваха за бомби и много ограничения съпътстваха откриването.

На днешното събитие присъства и посланикът на Македония, когото Плевнелиев също поздрави и обяви, че ценим високо този жест от негова страна.

Въпреки критиките към момента, нищо в изгледа на паметника няма да бъде променяно. Авторът на скулптурата Александър Хайтов вече сравни евентуално посегателство - на прицел са най-вече очите на владетеля - с натиска върху Димитър Димов да пренаписва "Тютюн".

"Надявам се този паметник, този символ на нашата признателност към делото на цар Самуил, да не ни разедини. В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16-а република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност", коментира Плевнелиев.

Президентът добави, че "в столицата на България имаме паметници на съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори на основателя на българската държава". "Нямаме паметници на Крум, Аспарух, Омуртаг и Симеон. Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат - длъжници сме на младите за това"