вторник, 2 юни 2015 г.

Блатер подаде оставка дни след преизбирането си

Президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка броени дни, след като беше преизбран за пети мандат начело на световната футболна централа. Швейцарецът стори това на спешно свикана днес пресконференция.

„Убедих се, че това е най-добрата опция. Мислех за 40-те години във ФИФА. Тази организация е моят живот. Обичам ФИФА повече от всичко и искам само най-доброто за нея. Затова реших и да се кандидатирам за пореден път. Очертаваше се, че през този мандат няма да има подкрепа за работа. Затова свиках тази пресконференция“, заяви Блатер.

„Ще организирам спешен конгрес, на който да бъде избран мой заместник. Аз няма да остана. Свободен съм предизборни притеснения. Ще бъда на позиция, на която да се фокусирам върху извършването на промени. От години правим промени, но винаги се оказва, че не са достатъчни,“ обяви 79-годишният швейцарец.

„Нуждаем се от ограничение на мандатите за работа във ФИФА. Борех се за тези промени, но моите опити не срещната подкрепа, а само опозиция. Интересите на ФИФА са всичко за мен. Заради това взех това решение. Това, което има значение е ФИФА като институция и доброто име на футбола по целия свят“, добави Сеп Блатер.

Шефът на Одиторската комисия към ФИФА Доменико Скала обяви, че новите президентски избори ще се проведат най-рано през декември. Най-късният срок е март 2016 г.

Репутацията на ФИФА беше сериозно разтърсена през последните години заради редица корупционни скандали. През миналата седмица, дни преди конгреса на световната централа в Цюрих, когато Блатер беше преизбран, високопоставени ръководители на ФИФА бяха арестувани по искане на американските власти, което е свързано с разследване на корупция, пране на пари и финансови измами.