неделя, 21 юни 2015 г.

Бойко свиква днес министрите за тока

Премиерът Бойко Борисов ще проведе днес работна среща за цените на електроенергията,
които да влязат в сила от 1 юли. За консултациите обяви самият министър-председател в петък като уточни, че ще възложи на колегите си да търсят резерви, така че цената да не се вдига.

За срещата и нейния формат няма официално съобщение. По информация на БНТ в сбирката ще участват министри и експерти. От изказването на самия Борисов в петък в Девня се разбира, че тема на разговорите ще е състоянието на държавните дружества, между които  Българският енергиен холдинг и дъщерната му Национална електрическа компания. Министър-председателят изрично подчерта, че не може да въздейства на независимата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която определя цените, но за пореден път призова поскъпването да бъде отложено.

„Разбрал съм се и с Патриотичния фронт, защото не съм съгласен с увеличението, макар че нямам никакво право да се меся в работата на регулатора.

Имам право обаче да се меся в работата на НЕК, БЕХ . Ако се наложат по-драстични промени, в два-три текста на закона ще настоявам да се направи. Мога само да помоля КЕВР да отложат вдигането цената на тока, защото дотогава ще имаме някои решения, които ще повлияят”, заяви министър-председателят.