вторник, 16 юни 2015 г.

Путин увеличава ядрения арсенал на Русия

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия ще добави над 40 междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал през 2015 г., съобщи Би Би Си. По време на оръжейния форум "Армия-2015" Путин каза, че оръжията ще могат да преодоляват дори и най-модерната антиракетна защита.

Това се случва след като САЩ обявиха, че е възможно да увеличат военното си присъствие в държавите-членки на НАТО от Източна Европа.

НАТО и западните лидери обвиняват Русия, че изпраща войници и оръжие, в това число танкове и ракети на проруски настроените сепаратисти в източната част на Украйна. Русия многократно е отричала тези обвинения като настоява, че руснаците, които се бият там, са "доброволци".

Руските власти предупредиха вече, че Москва ще отговори, ако САЩ изпълнят плановете си да складират тежко въоръжение в Източна Европа и Балтийските държави.

"Усещането е, че нашите колеги от натовските държави ни вкарват в състезание за оръжия", така Риа новости цитира руския зам.-военен министър Анатолий Антонов.

На фона на растящото напрежение със Запада руският президент реши да подчертае ядрения арсенал на страната си.
Това е отражение на продължаващата руска слабост в конвенционланите оръжия. Москва е в процес на важна модернизация на стратегическите си ядрени оръжия с разполагането на нови балистични ракети, повече модерни бомбардировачи и нови подводници.
През последните години предишните овехтели оръжия бяха изтеглени от употреба, така че размерът на общия руски арсенал се свива.

Това, което най-много притеснява западните държави е подновената реторика на Русия с ударение върху ядрените оръжия. Заплахи за рзаполагане на близкообхватни ядрени оръжия в Крим беше придружена от завоалирани предупреждения за ядрено прицелване в членки на НАТО, които може да приемат ракетни защити.