понеделник, 29 юни 2015 г.

Дарина Павлова агент на ДС

Дарина Павлова, съпруга на застреляния през 2003 г. президент на „Мултигруп” Илия Павлов, както и баща му Павел Найденов, се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност.
Това стана ясно от обявената днес проверка, извършена от Комисията по досиетата,  на едноличните търговци, които организират хазартни игри, както и членовете на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристите на юридически лица, организиращи хазартни игри.

Павлова е разкрита като съдържател на явочна квартира „Антена” на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия от април 1989 г.

Тя е разкрита в качеството й на член на Надзорния съвет на Гранд хотел "Варна" АД, като представител на „ПИ ЕФ ЕЙЧ СИ ЛИМИТИД“ – Вадуц и член на Надзорния съвет на хотел "Интернационал" АД, в София.

Според документите на ДС Павлова е вербувана за сътрудничество към отдел 01 „Художествено-творческа интелигенция” на идеологическото управление. По това време тя е прави своите първи стъпки като актриса. Материалите за нея са унищожени на 30 януари 1990 г., ден след разпореждането на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев за тайно прочистване на досиетата на Държавна сигурност.

Дарина се омъжва за Илия Павлов през 1989 г,, който предната година е регистрирал първата си фирма Мулти арт”. През 1989 г. тя е привлечена и за сътрудничество с ДС.

След убийството на Павлов през 2003 г. тя се пресели в САЩ. Последната публична изява на Павлова като член на журито в шоуто „България търси талант” по бТВ събра много негативни коментари.

Дарина не е единствената от фамилията, която е била агент на ДС. Бащата на Илия Павлов също е сред сътрудниците на Държавна сигурност.

Павел Найденов е разкрит като съдържател на явочна квартира на Шесто управление на ДС под псевдонима „Славяни” от 1980 г. Свален е от отчет през 1987 г., а досието му е унищожено през 1990.

Той е разкрит в качеството си на член на Съвет на директорите на Гранд хотел "Варна" АД и член на неговия Надзорен съвет.

В списъка е и Недялка Сандалска-Генкова. В един период тя беше вицепрезидент на „Мултигруп”. Сандалска е бивш председател на Комитета по туризма, вицепрезидент е на „Би Ти Дивелопмънт Сървисиз“, управляващата компания на Bt Hotels Collection, която притежава хотели в различни курортни селища в страната и по Черноморието, напомнят от desebg.com.

Тя е вербувана от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима "Ели" през 1985 г.  Има запазени материали в личното й дело.

Сандалска е разкрита в качеството й на член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Гранд хотел-Варна АД, и член на Управителния съвет и Съвета на директорите на хотел "Интернационал"  ЕАД, София.

В предходни решения на Комисията по досиетата бяха разкрити други двама от бившите президенти на "Мултигруп"– Димитър Иванов, последният началник на отдел 06 „Антидържавни прояви” в Шесто управление на ДС и Радослав Ненов, който беше и ръководен кадър на КТ „Подкрепа”.

Проверката на хазарта (решение №2-528 от 29 юни 2015 г.) е обхванала общо 991 души, участващи в 765 юридически лица. От тях комисията е установила 52 сътрудници на службите, но е обявила имената на 45 от тях. Другите 7 са починали и законът не позволява разгласяване на данните за тях.