вторник, 2 юни 2015 г.

Митингът в Гърмен започва!

Около 50 рокери от цялата страна пристигнаха преди минути в Гърмен с развети български знамена, за да подкрепят протеста на местните жители срещу циганските своеволия. Няколко хиляди души вече са на площада и преди минути с падане на колене почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата.

Протестът започна току що, в момента говори кметицата. На площада има над 2000 души.
В района на Банско има 13 автобуса с
футболни фенове, които са спрени и на хората в тях се проверяват личните документи, предаде.
В 12 часа прозвуча сирената в чест на Ботев и падналите за свободата. Множеството коленичи на площада, а след това се чуха възгласи "България България".

Два микробуса на жандармерията са разположени на входа на ромския квартал „Кремиковци”, едининият е пред сградата на общината.

Служители на ДАНС пристигнаха на площада в село Гърмен, за да следят как трябва да протече протестът срещу ромските своеволия. В селото има докарани около 50 униформени, които да бдят за реда, както и екип на "Спешна помощ", който да реагира при здравословни проблеми на някого.
На площада вече е пусната уредба, от която звучат бойни маршове и революционни песни. Кола на жандармерията мина няколко пъти по главната улица, за да всее респект.


Организаторите на протеста облякоха в оранжеви елечета свои представители, които също ще бдят да няма провокатори.


С призив „Земя напоена с кръв не се продава за 1,50 лв” и скандирания „Българи, юнаци” започна националният протест в община Гърмен.
Изказвания направиха Георги Делиев член на инициативния комитет за стачни действия към община Гърмен, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, Иван Кременлиев председател на инициативния комитет, Рахим Арнаудов, жител на село Дряново, Иван Бейректаров и Вили Павлова представител на църковното представителство в община Гърмен.

След приключване на официалната част шествието се отправи към ромския квартал "Кремиковци".

Над 50 служители на жандармерията блокираха входа на циганския квартал в Гърмен. 3 коли на жандармерията са паркирани и препречват достъпа до квартала. Начело на полицията е и директорът на ОД МВР – Благоевград Христо Разсолков. Протестиращите са изключително екзалтирани, като начело на протеста са рокерите и футболни фенове. Протестиращите скандират „Смърт на циганите” и „Не, на незаконното строителство”, като призоваха полицейските служители да бъдат допуснати в ромската махала.


Рокерите предупредиха за своето присъствие със силни звуци от техните мотори при пристигането си на входа пред ромската махала.

Напрежението в Гърмен ескалира, протестиращи замерват жандармерията с кутии от бира. Напрежението се покачва изключително. Протестиращите хвърлят шишета от бира срещу ромския квартал. Непрекъснато призовават да нахлуят в него и да спрат тормоза над българите.

Служителите на жандармерията вече са с цялостна екипировка, след като започнаха протестиращите да изразяват агресията си и срещу тях.
Обновена!