събота, 20 юни 2015 г.

Масони от всички ложи се обединяват тайно в София

Снимка: БГНЕС
Днес в София се прави опит за обединение и създаване на единна Велика ложа на България. Срещата, която започва тази сутрин, се провежда в един от големите столични хотели при засилена охрана и строги мерки за сигурност.

През 1990 година е създадена Великата ложа на България със светлина от тогавашната Югославия. Седем години по-късно се учредява друга Велика ложа на старите свободни и приети зидари на България, които получават светлина от Германия.

През 2001 година започва процес на регуляризация на двете Велики ложи. През 2004 година Обединената Велика Ложа на България с Велик Майстор Петьо Пенков започва своята редовна работа, но процесът не е завършен.

След Пенков на този пост застава през 2008 година Григорий Вазов, който е сменен от Иван Саръиев през 2012 година. Той ръководи и в момента българското масонство.

От 2010 година Комисията по информация за признания, която е базирана в Калифорния, САЩ прави усилия с помощта на Великите ложи от Великобритания и Италия да се стигне до обединение на българското зидарство.

Днешното обединение на практика ще сложи край на този дълъг процес на разединение на българското зидарство и ще даде възможност за по-осезаемо присъствието на нашата ложа на световните форуми.

В България има няколко хиляди масони.