понеделник, 1 юни 2015 г.

"Извън регулация"

Цигански катун, покрит с черги, над който са монтирани сателитни чинии, се появи днес на площада в размирното с. Гърмен. Българите от селото избраха уникалния начин на мирен протест, пресъздавайки ромската действителност: "Имат си къщи, но нищо не плащат". Постройката символично е "вързана" и към безплатен ток.
Жителите на Гърмен артистично се разположиха в новите си "домове" и ще стоят там, докато не се реши проблемът им с ромското население, което те настояват да бъде изгонено.

Протестите продължават вече две седмици, след като местни и роми се биха с ножове, сопи и камъни.

Държавата чак сега стартира процедура от проверки както за незаконните ромски постройки в кв. "Кремиковци", така и за пребиваващи без адресна регистрация. Прокуратурата обяви, че срещу 5-има са образувани проверки във връзка с размириците.

В момента напрежение няма, предава "Струма". Българите обаче отказаха да участват в преговори, организирани от местната власт и МВР, и декларират, че няма да отстъпят от исканията си ромите да спазват законите, да спрат да крадат и да създават проблеми. Местните поставиха ултиматум, че на 2 юни излизат на протест, ако въпросът не се реши радикално.

От своя страна ромите пък обвиняват българите в дискриминация и терор.