вторник, 16 юни 2015 г.

Разкрития: Съветник на Цветан Василев e назначен без конкурс за консул в Шанхай

„Срещу номинацията на бившия депутат от СДС и РЗС Димитър Абаджиев за генерален консул в Шанхай има значително недоволство.“ Това каза представителят на Китайско-българската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев по БНР.

И в момента Абаджиев е съветник на банкера Цветан Василев.

„Първо, той не знае китайски, което е изключително важно за този пост. Доколкото разбрах, назначава се без никакъв конкурс. Най-голямото ми притеснение е, че за този пост, освен че трябва да имаш владеене на китайски и да познаваш материята, трябва да имаш и познания по нотариална дейност. Той има юридическо образование, но от 1991 г. явно не се е занимавал с юридически услуги. Завършил е някакъв юридически курс в Америка, но там е прецедентно право и няма нищо общо с българското“, каза Динев.

„Назначаването на Абаджиев не е след проведен конкурс“, изтъкна той и допълни, че досегашният консул Ирина Белева се ползва с добра репутация, защото много е помогнала на българския бизнес през годините и е работила усилено за издигане авторитета на България.

„На инвеститори от Китай е било отказано писмо от министър Лукарски, което може да бъде представено с искане за право на постоянно пребиваване у нас и те са избрали да пренасочат инвестициите си към други шенгенски страни“, сподели още Динев. Той даде и няколко примера с пренебрегнати фирми, занимаващи се с износ на българска продукция в Китай.

„Длъжността генерален консул е изключително много работа. България има само 2 представителства – в Пекин и Шанхай. Китай е много голяма държава 1,7 млрд. души, но двама консули и, примерно, 4 служители, не мисля, че е добър вариант някой, който не разбира китайски, да прави интервю на китайски гражданин, който идва на сцената в България“, иронизира Динев.

Той коментира, че проблемите са много, но притеснителното е негативната тенденция: „Досега имаше конкурси, а сега има назначения. За какво се борихме една година да има промяна в системата.“