понеделник, 13 юли 2015 г.

На тази дата: 13 юли 1930 г. Започва първото Световно първенство по футбол

На 13 юли 1930 г. започва първото Световно първенство по футбол на ФИФА. То се провежда в южноамериканската държава Уругвай в периода 13-30 юли 1930 г., като това е единствения случай, в който се провежда в един единствен град – столицата Монтевидео. За тази първа футболна среща на световно ниво е построен и футболният стадион „Сентенарио“.

Общо участват 13 отбора, от които девет от двете Америки и четири от Европа. Испания и Италия не вземат участие по редица причини: скъпо преплаване на Атлантика, уморително и дълготрайно пътуване и възможност от прихващане на различни болести.

Любопитни факти от първенството:

Първият гол на Световни финали е отбелязан от френският футболист Люсиен Лоран в мача с Мексико, завършил 4:1 за "петлите".

Първенство се запомня с многото съдийски гафове и откровеното фаворизиране на латиноамериканските отбори.

В мача Аржентина - Мексико, колумбийски съдия отсъжда пет дузпи за "гаучосите", а срещата завършва 6:3 в тяхна полза.

Аржентина е спасена срещу Франция от последния съдийски сигнал, дошъл шест минути преди края на редовното време. И пак Аржентина е намесена в друг скандал, когато вбесен от съдийските отсъждания в мача срещу тима му, треньорът на САЩ Милър улучва с лекарската чанта страничния рефер.

Уругвайците вкарват гол срещу Югославия след асистенция на полицай, който стои близо до терена.

Финалът между Уругвай и Аржентина е един от най-напрегнатите и е свързан с много вълнения и емоции. Интересно е, че и двата тима искат да се играе с тяхна топка, а в крайна сметка се взема решение първата част да се играе с аржентинската топка, а втората - с уругвайската.

Аржентина води с 2:1 на полувремето и вече се вижда шампион, но отборът на Уругвай вкарва 3 гола след почивката и резултатът става 4:2. Първият световен шампион по футбол става Уругвай. По-късно за тази загуба аржентинците обвиняват съдията.