събота, 18 юли 2015 г.

Бутат 20 къщи в Гърмен

Категорични сме: продължава събарянето на незаконни сгради в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Би Ти Ви на фона на искане от жители на общината да си подаде оставката, които в ефир я обвиниха в неадекватни действия.

"Оставам с поредното впечатление за неадекватността на кмета Минка Капитанова, която подвежда жителите на община Гърмен", отвърна Лиляна Павлова, според която оставката ѝ няма да реши проблемите. "Незаконните постройки в Гърмен са установени още 2000 г., като тогава са били 14 постройки. Още тогава не са предприети мерки за недопускане на незаконно строителство, нещо повече - общината е толерирала създаването и разрастването на това селище чрез издаването на регистрация по постоянен адрес", обясни министърката.

Там вече 757 човека имат регистрации по постоянен адрес, като всички са регистрирани на улица в неурегулиран земеделски имот, припомни Павлова, която отправи директни нападки към кмета на общината Пенка Капитанска (ДПС), която на поста наследи дългогодишния общински началник Ахмед Башев, чиято заместничка беше:

"Госпожата се прави на паднала от Космоса, "не причьом", на "ощипана", само от началото на годината е издала 55 адресни регистрации на земеделска земя, в нерегулиран имот."

Павлова обясни, че от 124 незаконно постановени сгради 8 вече са премахнати. 12 от тях остават за премахване от общината, защото след 2012 г. тя е разрешила тяхното надстрояване. За две от постройките има временно отлагане, защото държавата предоставя информация за техните случаи пред Европейския съд в Страсбург.

"Държавата има готовност за премахване на 20 постройки и е изпратила писмо до кмета на общината, за да предложи временно настаняване на техните обитатели. Нищо не може да спре премахването им", категорична е Павлова.

Вече е възложена проверка на всички адресни регистрации в ромския квартал и които са незаконни, ще бъдат премахнати,
възложила съм проверка кои регистрации са незаконни, ще бъдат отменени, казва министърът.