четвъртък, 23 юли 2015 г.

На тази дата: 23 юли 1942 г. Адолф Хитлер подписва заповед за провеждането на „Операция Еделвайс”

1942 г. Адолф Хитлер подписва заповед за провеждането на „Операция Еделвайс”, целяща превземането на петролните полета на Баку. Практически „Операция Еделвайс” е сборът от по-малки бойни операции срещу СССР, планирани от германското главно командване през Втората световна война за овладяване на източното крайбрежие на Черно море, кавказките проходи и Азърбайджан.

Общият план е изложен на 23 юли 1942 г. (след завладяването на Източна Украйна) в директива №45 на Хитлер до частите на Вермахта на южния фланг на Източния фронт. С изпълнението му е натоварена група армии, начело с генерал-фелдмаршал Вилхелм Лист. Съгласно плана тя трябва да бъде разделена на две оперативни групи. Едната трябва да овладее поречието на Кубан и западнокавказките проходи, както и пристанищата, останали на разположение на съветския Черноморски флот след падането на Севастопол в началото на юли. Втората оперативна група трябва да овладее района на Грозни и, подсигурявайки фланговете си, да достигне Баку и нефтените полета около Каспийско море.

Лист пристъпва към изпълнение на „Операция Еделвайс” в края на юли. Резултат от това е 14-месечната битка за Кавказ, която завършва с неуспех за Германия. Но германският план от лятото на 1942 г. за настъпление в две направления се проваля. В битката за Кавказ германските войски не успяват да постигнат зададените цели, а действията на съветските войски предотвратяват ефективното използване на овладените нефтени полета.

Любопитен факт е, че значението на Северен Кавказ и Закавказието се дължи на факта, че в началото на войната оттам се добиват 86,5% от нефта и 65% от природния газ на СССР.