четвъртък, 16 юли 2015 г.

Вижте какво продава Гърция срещу 50 млрд. евро

Част от споразумението на кредиторите с Гърция е страната да задели държавни активи, с чиято продажба или управление, да осигури 50 млрд. евро, с които да погасява задължения. Парите обаче няма да дойдат бързо, защото чуждестранните инвеститори през последните години избягват страната поради високия риск.

Но ако все пак някой дойде, какво ще може да купи? "Вашингтон таймс" е направил класация от 10 предложения за продажба, публикувани на сайта на Фонда за развитие на гръцките държавни активи - приватизационна структура, създадена през 2013 г., която трябваше да продава активи, за да си осигурява средства за погасяване на предишните спасителни програми.

Минерални извори
Приватизационното ведомство предлага 4 термални извора, които могат да послужат за развитието на спа туризъм. Около някои от тях вече има изградени комплекси.

Международното летище в Атина
Фондът предлага 30% от капитала на стартиралото дейност през 2001 г. летище, което е 31-ото по натовареност в Европа.

Атинската ВиК
Компанията EYDAP е доставчик на вода за района на областта Атика, която включва и столицата. Предлага се 61% от капитала на компанията, чиито акции се търгуват на Атинската фондова борса.

Бутикови хотели
Става дума за 15 хотела, някои от които недостроени, а други - в исторически сгради, които правителството е създало през 60-те години на миналия век, за да стимулира развитието на туризма.

Hellenic Petroleum
Компанията осигурява две трети от капацитета за рафиниране на петрол в Гърция, като изнася горива за Кипър, Сърбия, Албания, Черна гора и България. Hellenic Petroleum e публична компания, държавата търси купувач на 35% от капитала й.

Гръцките пощи
90% от най-голямата компания за пощенски услуги, която има над 750 офиса в цялата страна.

Стадионът "Мир и приятелство"
Открит през 1985 г. и реновиран през 2004 г., стадионът домакинства баскетболния тим "Олимпиакос", като през годините на него са изнасяли концерти световно известни музикални звезди. Продава се в пакет със земята около него.

Public Power Corporation
Производителят и доставчик на енергия има 7,5 млн. абонати, като се продават 17% от неговия капитал.

Магистралата "Егнатия Одос"
Повече от една трета от гърците използват 670-километровия живописен път, който свързва източната и западната част на Гърция - от Игуменица, до гръцко-турската граница.

Строежи от Олимпийските игри
Три обекта, сред които гребна база и олимпийският център "Галаци", са предложени в пакет.