събота, 25 юли 2015 г.

Хеликоптер се падна в морето край Царево! Обновена

Хеликоптер се разби в морето на плажа в Царево. Пътниците са паднали във водата. Истински късмет е, че в този момент там се е провеждало състезание с джетове, които са се притекли на помощ на пострадалите. На плажа е настъпила истинска паника.

Скъпата машина, която е частна, летяла твърде ниско над главите на летовниците. Минути след това се забила в морето.

„Правеше впечатление, че лети много ниско и исках да я снимам. Само секунди след това падна във водата. Настъпи паника”, казват очевидци.

Хеликоптерът е изцяло под вода. Хората, пътували в него, са извадени. Започва акцията по вдигането на машината.

„Малък, едномоторен, частен хеликоптер се е опитал да заходи ниско над залива над Царево. Тъй като се провежда републиканско първенство по джет, вероятно е искал да погледна по-близо. Загубил е контрол и на 20 метра от брега се е ударил във водата”, обясни кметът на Царево Георги Лапчев. Спасителен екип от общината се е отзовал веднага на сигнала, а след това сап овикани полиция, пожарна и „Гранична полиция”.

По думите на Лапчев, пътниците в хеликоптера са били трима. Всички са спасени и ще бъдат разпитани от граничари. На място има и водолази, които се опитват да извадят машината.


Мястото, където се е разбил хеликоптера се намира на 200 м от площада на града. Цяло чудо е, че няма ранени хора.

Потъналият на 4 метра в морето в Царево хеликоптер „Робинзон R 44” е управляван от 61-годишен пилот-инструктор към авиоотряд Варна. С машината се придвижвали двама мъже от София на възраст 43 и 57 години.

От проведените до момента полицейски действия е констатирано, че хеликоптерът е излетял от авиобаза с. Калиманци, област Варна в 13.10 ч. и се отправил в посока Царево. Около 14.00 ч. в района на пристанище Царево, при опит за преминаване за втори кръг за кацане, пилотът загубил контрол над машината, при което оборотите й паднали и хеликоптера захождайки, паднал в морето, след което потънал. Тримата мъже успели да излязат самостоятелно от машината.

Хеликоптерът е четириместен, собственост на софийска фирма. Произведен е през 2008 година и летял под името на авиоотряд Варна.


Към момента на местопроизшествието се намира аварийно-спасителен екип, който предприема мерки за ваденето на хеликоптера.

Обновена!