четвъртък, 16 юли 2015 г.

Протест и контрапротест пред ВСС

С викове "Руски подлоги!" и "Тук не е Москва!" протестиращи срещу Висшия съдебен съвет посрещнаха изненадващото появяване на групата, наречена "План Б". Първите - група за обществен натиск, се събраха на планиран митинг срещу статуквото в съдебната система и призовават за оставки на целия съвет.

"Ние сме граждани като вас, от тези 94%, които нямат доверие в прокуратурата и съдебната исстема" каза предводителят на 20-имата протестиращи Димитрин Вичев.

Към 9:15 часа обаче се появи контраагитка на "План Б", които миналата седмица "спонтанно" защитаваха членовете на Съвета срещу изказване на правосъдния министър Христо Иванов, че са като Северна Корея. В този момент протестиращите срещу ВСС се развикаха, че искат поне 200 метра отстояние между тях и "платените провокатори, които не правят услуга на България".

На мястото има струпани изключително много полицейски служители още от ранната сутрин. Има вагонетки на жандармерията, джипове "Дифендър" и много патрулки. Засега полицията държи двете групи на около 20-30 метра една от друга.