събота, 11 юли 2015 г.

Хвърляха камъни по сръбския премиер Вучич в Сребреница

Сръбският премиер Александър Вучич беше замерван с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия ръководена от генерал Ратко Младич изби над 8000 души. Охраната на Вучич се опита да отвори чадър, за да го предпази, но той отказа и продължи да минава покрай хората.

Босна днес отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстват на церемонията.

По време на войната хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство на европейска почва от Втората световна война насам.

И двамата босненски сръбски лидери - генарал Ратко Младич и Радован Караджич се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Те се обвинени в извършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война (1992-1995г.) в Босна и Херцеговина.

Дачич: Инцидентът в Сребреница е опит за покушение


Външният министър на Сърбия Ивица Дачич определи инцидента с премиера Александър Вучич в Сребреница като покушение, съобщава „Ройтерс".
"Това е скандална атака и мога да я определя като опит за покушение. Босна не успя да създаде дори минимални условия, за да обезпечи безопасността на министър-председателя", каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи.