сряда, 8 юли 2015 г.

Радан Кънев с ултиматум към Калфин

Ултиматум към АБВ и вицепремиера Ивайло Калфин отправи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев от парламентарната трибуна преди минути. Повод станаха отхвърлените снощи от правната комисия промени в конституцията с гласовете на АБВ.

"Изразяваме дълбока тревога от поведението на опозицията и една от партиите, довечера участвали в мнозинството. И ако по отношение на опозицията не можем да имаме претенции, то по отношение на мнозинството е отказ от отговорност за управление и стабилността на държавата", каза Кънев. Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори в изпълнителната власт, вицепремиер Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционни те промени и от това ще зависи доверието към него като членове на кабинета, размаха пръст Кънев. И така намекна, че може да бутне вицепремиера от кабинета.

Кънев предупреди,  че ако промените в конституцията не минат и в пленарната зала, РБ в далеч по-радикалната промени в Закона за съдебната власт. Това се налагало, "за да бъдат изкоренени силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против промените в съдебната власт".

За нас успехът на съдебната реформа е безусловен критерий за равноправно членство в ЕС, каза още Кънев и даде пример с референдума в Гърция, който бил доказателство какво се случва, когато няма реформи.