вторник, 14 юли 2015 г.

Парламентът избира новия управител на БНБ

Депутатите се събират във вторник на извънредно заседание, на което трябва да бъде избран новият управител на БНБ. Претендентите за поста са четирима, но като фаворит се очертава кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев. Останалите кандидати са Бисер Манолов, подкрепен от Реформаторския блок, Григорий Вазов - от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов, излъчен от АБВ.

Веднага, след като бъде избран новият управител, депутатите ще гласуват оставката на гуверньора Иван Искров.

От изложените програми на кандидатите стана ясно, че след допуснатия фалит на КТБ в "Банков надзор" на БНБ е нужна мигновена и спешна реформа, за да може да се възстанови доверието на обществото към централната ни банка. Анализ на активите и последващи стрес тестове на банките, както и работа за влизане на България в еврозоната са сред приоритетите в работата на бъдещия гуверньор, който и от четиримата да е той.

Освен изборът на гуверньор, на извънредното заседание на Народното събрание (НС) във вторник ще бъдат гледани на първо четене и два законопроекта – за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения.

Спешните поправки в закона за енергетика ще позволят токът да не поскъпне от август.

Промените в Закона за лечебните заведения пък са свързани със сливането на болници и въвеждането на задължителна здравна карта, така че здравната каса да финансира само част от болниците, а не всички.