понеделник, 6 юли 2015 г.

Фрау Меркел: Няма да има нова спасителна програма

Германското федерално правителство счита, че в момента няма никакви предпоставки за трета спасителна програма за Гърция.

"Към момента предпоставките за нов спасителен пакет не са налице", заяви правителственият говорител Щефан Зайберт, но остави вратичка. - „При всички случаи обаче правителството е отворено за нови преговори“.

Същевременно той категорично отрече възможността за ново отписване на част от гръцкия дълг.

"Това не е тема, която се дискутира", заяви той.

По-рано днес президентът на влиятелния германски икономически институт Ifo Ханс-Вернер Зин изрази мнение, че Гърция не трябва да получава повече кредити от Европейската централна банка.

"След като Европейският спасителен механизъм обяви в петък, че Гърция е в несъстоятелност и няма да има повече кредити за страната, тази стъпка трябва да поеме и ЕЦБ, като преустанови помощта за страната", поясни Зин.

Той добави, че банката вече е предоставила на банката кредити в размер на около 90 млрд. евро.

Довечера с голям интерес се очаква срещата на германската канцлерка Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд, на която основната тема ще е ситуацията в Европа след гръцкото "Охи". По тяхно настояване утре правителствените и държавните ръководители на ЕС трябва да се срещнат, за да дискутират проблемите на Атина.

Междувременно се очаква правителството на Алексис Ципрас да внесе нови предложения за реформи.