понеделник, 13 юли 2015 г.

Сделка или не!

След 17 часа преговори се очертава сделка за запазване на Гърция в Еврозоната.
Лидерите от Еврозоната са постигнали споразумение за запазване на мястото на Гърция в Еврозоната, съобщи белгийският министър-председател Шарл Мишел.

В 9,40 сутринта той написа в туитър една дума: "Споразумение".

Преговорите в срещата на върха на общата валута продължиха 16 часа и 40 минути и бяха предшествани от петчасово заседание на финансовите ѝ министри.

В същото време политици от управляваща СИРИЗА обявиха, че не е чудно тя да отхвърли наложеното по германски модел споразумение и то да мине през парламента с гласовете на опозицията. Предрекоха правителство на националното съгласие и вероятно предсрочни избори наесен.

Либералната опозиционна партия "Потами" съобщи, че би подкрепила такова правителство, без да влиза в него.
Според компромисното проектоспоразумение, което не е напълно готово, може да има трета помощна програма за Гърция,

за да се гарантира оставането на страната в еврозоната. Първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е нейният парламент да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи.

Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция.

Атина припомни, че двата основни въпроса остават отворени: ролята, която ще играе МВФ, ако Гърция получи нов план за помощ от еврозоната, както и създаването извън страната на фонд, съставен от гръцки активи в размер на 50 млрд. евро, които да гарантират обещаната приватизация.

„За всичко останало, ние сме почти в съгласие, подготвили сме почвата“, заяви гръцки правителствен източник, като каза, че „с пистолет в слепоочието“, всички щяха да бъдат готови да направят отстъпки.