неделя, 5 юли 2015 г.

Завърши референдумът в Гърция! OXI


ГЪРЦИТЕ КАЗАХА "НЕ"


В 19 ч. завърши гласуването в Гърция. Референдумът ще бъде законен, защото са гласували повече от 40 %. Избирателната активност в Гърция е 65 %.

С „не“ са гласували 61,21%, а с „да“ 38,79% от гърците, гласят първите официални резултати от референдума в Гърция, които са качени на сайта на МВР в Атина при 50 % обработени бюлетини (Обновена към 22:06 ч.)


Веднага Ципрас е свикал заседание на Министерския съвет, в което ще участват и основните банкери на Гърция.


По неофициална информация канцлерката Меркел заминава утре за Париж за среща с Оланд за разговори по гръцката криза.

Според данни от екзит пола. Повечето гърци гласуват на референдума с "НЕ". 


По точно така изглеждат цифрите:

49,5% до 54% казват „НЕ“ от 45,5% до 50,5 % казват „ДА“



Хората  трябва да решат с гласа си дали правителството да приеме или отхвърли проекта за споразумение, представен на Еврогрупата от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на 25 юни. На хората предварително бе предложено да се запознаят с обемния документ на кредиторите, който се състои от две части. Ето и точният текст на въпроса на референдума:

Припомняме:  OXI означава НЕ, а NAI означава ДА
"Трябва ли да бъде приет проектът за споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представен на Еврогрупата на
25 юни и състоящ се от две части, представляващи тяхното цялостно предложение? Първият документ е озаглавен "Реформи за приключване на настоящата програма и след това", а вторият е "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга".

В избирателната бюлетина се предлага да се гласува "ДА" или "НЕ" предложението на кредиторите, като отговорът "НЕ" е поставен на първо място.

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД OXI-то


Ще приемат ли партньорите на Атина подновяване на преговорите? Жан-Клод Юнкер като че ли го изключва, защото приема че "Не" означава отхвърляне на Европа. Ципрас обаче изглежда уверен: такъв резултат според него ще упражни силен натиск за постигане на по-добро споразумение.

Ако преговорите бъдат напълно прекъснати, ЕЦБ трудно би могла да продължи да захранва гръцките банки със свежи пари. А останали на сухо, тях ги очаква фалит.

За да се опита да ги рекапитализира, правителството би могло да създаде ликвидности с "паралелна" валута, т.нар. IOU (I Owe You): Признаване на задължения, които след като бъдат пуснати в обръщение, ще се разпространят в частния сектор.

Но тези временни книжа много бързо може да се обезценят Тогава страната ще изпадне в галопираща инфлация. Притежателите на спестявания ще загубят парите си. А фактически излязлата от Еврозоната Гърция ще затъне в хаос.

Ще оставят ли европейците страната да потъне, без да реагират? Според Вивиен Пертюзо, изследовател във Френския институт за международни отношения (Ifri), тази хипотеза е малко вероятна заради политическия и икономическия риск за цялата еврозона.

В този случай може да се очертае един друг сценарий, при който Атина и кредиторите й ще загърбят разногласията си и ще потърсят терен за разбирателство. Независимо от резултата от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно съм убеден, увери Варуфакис в събота.


В този случай европейците ще трябва да постигнат съгласие по онова, по което приемат да преговарят, което няма да е просто, предупреждава Пертюзо. Тази несигурна ситуация може да удължи още повече периода на турболентност за Гърция.

В съшото време гръцките журналисти рзпространяват НОВ "Троянски кон"


ОБНОВЯВА СЕ!