неделя, 12 юли 2015 г.

Срещата на върха за Гърция е отменена! Туск върна самолета на Бойко Борисов

Планираната за днес среща на всички правителствени лидери на страните от Европейския съюз е отменена. Причината са "много трудните" разговори за новата спасителна програма на Гърция, които още не са приключили.

След полунощ снощи финансовите министри на страните от еврозоната прекратиха разговорите и се очаква в близките минути да се съберат отново.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че лидерите на страните от Еврогрупата ще продължат разговорите в 16 часа българско време и ще продължат до "приключване на разговорите за Гърция".

Без такова споразумение Гърция ще трябва да напусне еврозоната.

След девет часа спорове снощи по плана за реформи на правителството на Алексис Ципрас финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) прекъснаха заседанието си в полунощ без резултат. Насрочиха ново за 12 часа българско време в неделя.

Идеята допреди малко бе в 16 следобед в Брюксел ще се съберат държавните и правителствените ръководители от Еврозоната. Възоснова на заключенията на Еврогрупата те трябва да решат окончателно - да одобрят нова помощна програма за Гърция, или да я оставят да фалира окончателно и да изпадне от общата валута.

При втория вариант трябваше да последва Европейски съвет в пълен формат, от 28 национални лидери, който да се занимае с последствията от евентуален Grexit.

Преди малко бе съобщено, че такава среща няма да има, защото Еврогрупата не успява да постигне напредък.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се е свързал с българския премиер Бойко Борисов малко преди излитането на самолета на автиоотряд 28 за Брюксел, за да го информира, че насроченият за тази вечер Европейски съвет за спасяване на Гърция се отлага. За сега няма насрочена нова дата.