сряда, 22 юли 2015 г.

Затварят летището заради златото на траките

Част от пистата на летище София ще бъде отцепена, за да бъдат разтоварени по най-безопасния начин тракийските съкровища, които си идват след престоя си във френския Лувър.
Антиките кацат у нас на 29 юли с полет от Париж. Очаква се частният самолет, който ще ги превози, да кацне между 12 и 14 часа в София. Той ще презареди по пътя веднъж- в Торино. В мерките за сигурност се казва, че пилотът няма право да преминава през територията на Украйна, Индийския океан или територия, контролирана от „Ислямска държава”.

Ескорт от полиция и командоси от спецчастите ще съпровожда ценната пратка до Националния исторически музей. Съкровищата ще бъдат посрещнати лично от директора на музея Божидар Димитров.

Единственият експонат, който няма да се прибере в България от Париж е главата на Севт III. Тракийският владетел пътува за САЩ, където ще бъде изложен в специализирана проява, свързана с изкуството на елинистичния свят.

Главата на Севт III ще остане отвъд океана ще остане там до 1 ноември. Тя се пренася с познатите мерки за сигурност, препасана с чифт очила за плуване заради крехките очи, направени от стъклена паста и алабастър. Обвита е в специална хартия и е поставена в три контейнера, които изключват вибрациите.