събота, 11 юли 2015 г.

Гръцкият парламент одобри предложенията на правителството

Гръцкият парламент гласува в подкрепа на предложенията на правителството към кредиторите и упълномощи кабинета да използва тези предложения като основа за преговори по сключване на споразумение за трета кредитна програма, която да трае три години, предадоха световните агенции. Поименното гласуване се състоя след дебати на пленарно заседание по правителствения законопроект "Преговори и сключване на кредитно споразумение с Европейския стабилизационен механизъм". 

Редица членове на управляващата партия СИРИЗА, след които председателката на парламента Зои Констандопулу и министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, гласуваха с "Тук", което е фактическо въздържане от гласуване. Десет членове на СИРИЗА отказаха да подкрепят предложенията на правителството към кредиторите, като повечето от тях се въздържаха от гласуване, а двама гласуваха против. Констандополу заяви, че се въздържа, за да "отхвърли шантажа от страна на Европа". 

Лафазанис, който е лидер на лявото крило в СИРИЗА съобщи, че подкрепя правителството, но не одобрява "програмата с мерки на строги икономии, либерални антиреформи и приватизация", отбелязва ТАСС. Въпреки това обаче нямаше опасност от отхвърляне на правителствените предложения, тъй като те бяха подкрепени и от опозиционните партии "Нова демокрация", "Потами" (Река) и ПАСОК. Против бяха Гръцката комунистическа партия и крайнодясната "Златна зора". Общо 251 депутати в 300-членния парламент гласуваха в подкрепа на правителствените предложения, 32 гласуваха против, а 8 се въздържаха. От заседанието отсъстваха девет депутати, сред които бившият финансов министър Янис Варуфакис. Текстът бе приет с гласовете на опозицията, главно социалисти и консерватори, тъй като управляващото мнозинство има 149 депутати от СИРИЗА и 13 от малката дясна суверенистка партия "Независими гърци". 

Последните подкрепиха предложението. Според политически коментатори разногласията в мнозинството може да доведат до политически промени, може би във вид на промени в състава на правителството, отбелязва Франс прес. След края на гласуването премиерът Ципрас заяви, че е получил "силен мандат за завършване на преговорите за постигане на икономически жизнеспособно и социално справедливо споразумение", предаде Ройтерс. Той не спомена бунтовниците от партията си, които отказаха да подкрепят мерките, но заяви, че сега е съсредоточен върху завършването на преговорите. "Приоритетът сега е да има положителен резултат от преговорите. Всичко друго - с времето си", каза той.