неделя, 5 юли 2015 г.

И в Кюстендил правят референдум

В Кюстендил се провежда обществено допитване дали кметът Петър Паунов да се кандидатира за трети мандат на местните избори.  Организатор на референдума е "Коалиция Кюстендил", която подкрепя Паунов.

За неговото провеждане са разкрити 83 секции, като 35 от тях са в града, а останалите са в селата. Референдумът започна в 6,30 часа и се очаква да приключи в 20,30 часа.

Общественото допитване съдържа следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори?

2. Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?

3. Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?

Третият въпрос е препоръчителен и на него участващите в референдума ще отговарят в свободен текст.

В провеждането на общественото допитване участват над 200 доброволци, които са членове на секционните комисии.

След приключването на изборния ден, запечатаните урни с анонимни бюлетини ще бъдат предоставени от доброволческите комисии в общ преброителен център в офиса на СДС и ще бъдат разпечатани и отворени публично пред обществеността, медиите, представителите на различните политически партии и НПО, пряко участващи и контролиращи народното допитване. С цел гарантиране анонимността и честността на вота, бюлетините ще бъдат обработени в общ преброителен център, а не по секции, каквато е процедурата в деня на избори, съобщава „Дарик”.

Към момента обстановката е спокойна и няма сигнали за нарушения.

Допитването се провежда на територията на цялата община, без ромския квартал „Изток”.