четвъртък, 2 юли 2015 г.

Няма радиация от Чернобил!

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил, заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението пред БНР.

Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, заяви Николов. Преди два часа пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд, посочи Николов.

Той изнесе информация, че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фонд също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР.

"Пожарът в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна е опасен за околните региони", заяви по-рано полският експерт от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп, цитиран от ТАСС.

Огънят бошува край Чернобил от 29 юни, но дори най-авторитетните световни агенции не съобщават за някаква опасност от радиация. По простата причина, че е далеч от реакторите - поне 20 км, и е под контрол на пожарникарите. Но явно в България все още действат рефлексите от 1986 година, когато комунистическият режим скри от хората опасността от радиация от най-голямата катастрофа в АЕЦ в историята на човечеството.

През април т.г. също имаше пожар край Чернобил, но тогава явно не са се намерили подстрекатели и паникьори, които да "алармират" българите.