сряда, 1 юли 2015 г.

Ето го цялото писмо на Ципрас!

Гърция е готова да приеме почти всички искания на своите кредитори, твърди авторитетното издание "Файненшъл таймс".
ФТ съобщи, че разполага с писмо, изпратено от гръцкия премиер Алексис Ципрас късно вечерта на 30 юни, вторник.

Публикуваме цялото писмо на Ципрас:

РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Атина, 30 юни 2015 година

До Председателя на Европейската комисия
Г-н Жан-Клод Юнкер

До Президента на Европейската централна банка
Г-н Марио Драги

До Изпълнителния директор на МВФ
Г-жа Кристин Лагард

Уважаема госпожо Изпълнителен директор, уважаеми господа Председатели
Пиша ви това писмо, за да ви информирам за позицията на Република Гърция относно списъка от предшестващи действия на Споразумението на техническо равнище, както е публикувано в сайта на Европейската комисия на 28 юни 2015 г. Република Гърция е готова да приеме това Споразумение на техническо равнище със следните поправки, допълнения или пояснения, като част от удължаване на изтичащата програма на Европейския механизъм за финансова стабилност и новото Споразумение за заем от Европейския механизъм за стабилност, молбата за който бе подадена днес, вторник, 30 юни 2015 г. Както забелязвате, нашите поправки са конкретни и изцяло зачитат устойчивостта и надеждността на цялата програма.

1. Реформа на ДДС

Запазване на намалението (на ДДС за туризма - б.р.) от 30 на сто за островите и прилагането му към новите ставки

2. Финансови структурни мерки

Постепенно увеличаване до 100 процента на авансовото плащане на данък общ доход на самонаетите и едноличните търговци и постепенно премахване на данъчните облекчения за фермерите, включително субсидиите за превишаване на количеството дизелово гориво до края на 2017 г.

(В Гърция данък общ доход в някои сфери се заплаща авансово още в началото на годината. Предполагаемите печалби се правят на базата на предварителни изчисления - б.р.)

Намаляване на тавана на военните разходи с 200 милиона евро през 2016 г. и 400 милиона евро през 2017 г. чрез целенасочени мерки, включително съкращаване на персонала и поръчките.

3. Пенсиите

Реформата от 2010 г. ще бъде изцяло приложена, но реформата от 2012 г. (факторът за устойчивост) ще бъде отложена, докато не бъде приложена новата законодателна реформа през октомври 2015 г. (кредиторите настояват за влизане веднага в сила на новата законодателна реформа в пенсионирането, която постепенно вдига и възрастта на 67 г. б.р.)

Вноската "социална солидарност" за пенсионерите ще бъде постепенно премахната към края на 2019 г. без незабавен ефект за 20-е процента най-нуждаещи се пенсионери.

Всички превантивни наказателни такси ще бъдат постепенно премахнати към края на 2017 г., като се започне от 31 октомври 2015 г.

4. Пазарът на труда

Новата законова рамка ще бъде приета през есента на 2015 г.

5. Стоковият пазар

Незабавно прилагане на специални препоръки от каталог номер 1 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (туристически наеми, туристически автобуси, лицензи на камиони, етикет за хранене с национална кухня и европейски правила за строителни материали, каталог номер 2 (напитки и петролни продукти) и отваряне на професиите с ограничения - нотариуси, статистици и съдии-изпълнители, либерализиране на пазара за спортни зали и премахване на значителен брой наказателни такси.

Освен това, прилагане в сътрудничество с ОИСР на амбициозен пакет от реформи, сред които:

създаване на услугата "на едно гише" за бизнеса (анализите на най-добрите практики, както и подробна пътна карта вече за подготвени и направени в сътрудничество с ОИСР);

незабавно провеждане на подробно проучване на конкуренцията в специфични сфери, характеризиращи се с олигополистични практики (строителството, търговията на едро, производството на селскостопански стоки, медиите и други) и приемане на съответните препоръки (пътната карта и графиците вече са изготвени от ОИСР);

незабавно прилагане на цялостна стратегия срещу корумпираните бизнес практики, например тези в сферата на процедурите за получаване на обществените поръчки (пътната карта и графиците вече са изготвени от ОИСР)

Независимият оператор за подаване на електрическа енергия АДМИЕ ще бъде отделен от Обществената електрическа компания (ППК) като отделна юридическа единица с мажоритарен собственик държавата.

Предварително ви благодаря за подкрепата. Очаквам да се чуя с вас.

Искрено ваш

Алексис Ципрас

(Подпис)

Адресирано и до:

Г-н Йерун Дейселблум, - Председател на Борда на управителите на Европейския механизъм за стабилност и Председател на Еврогрупата

Г-н Клаус Реглинг - Изпълнителен директор на Европейския механизъм за стабилност