сряда, 22 юли 2015 г.

Съдебната реформа скара Бойко и Реформаторите

В политиканство и несвършена работа обвини премиерът Бойко Борисов партньора си в коалицията Реформаторският блок. Медиите, които пишат, че ГЕРБ и ДПС отново са в съглашателство пък Борисов нарече "медии бухалки".

Тази серия от обвинения бе стоварена по време на краткък брифинг в парламента след още по-кратката среща на премиера с лидера на БСП Михаил Миков. Двамата разговаряха едва 20 минути за това ще подкрепи ли Левицата на първо четене предложенията на управляващите за изменения в Конституцията.

"Бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и за за доброто ни намерение, а повече се е политиканствало без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят", хвърли камък в градината на Блока Борисов.
След срещата с БСП Борисов проведе такава и с БДЦ. Бившите хора на Бареков подкрепиха измененията в основния закон в този им вид, но гласовете им не са достатъчно, за да мине проектът в зала.

След БДЦ Борисов се срещна и с Патриотичния фронт, но на излизане подмина мълчаливо журналистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че е било взето решение да не се внася за гласуване текстът на управляващите, което трябва да стане този петък, докато няма нужната подкрепа. Днес по обяд се събира председателски съвет, на който да се обсъди има ли изход от задънената ситуация.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) заяви, че е готов да се откаже от съвместното управление с ГЕРБ заради проблемите със съдебната реформа. Той обаче посочи, че преди тази стъпка има алтернатива - радикална съдебна реформа, която не зависи от конституционно мнозинство.

"Естествено, че бихме се отказали, въпросът е в резултат от какво... Това е сериозен разговор, който трябва да се проведе в блока, но преди него има друго решение - радикална реформа в съдебната власт, която не зависи от опозицията, а от мнозинството", коментира пред Би Ти Ви Радан Кънев.

Подкрепените от ГЕРБ предложения за съдебна реформа, които започват с промени на Конституцията, стигнаха до задънена улица, след като преди ден ДПС заяви, че няма да ги подкрепи, защото иска да бъде направен нов проект за реформи.

"Ако има отбор на управляващи партии, в които влиза ДПС, тогава нашата част в мнозинството е излишна", категоричен е лидерът на ДСБ.

Кънев направи алегория на предложенията на Реформаторите за съдебна реформа с домашния ремонт, при който жената искат да се ремонтира всичко, и то бързо:

"Моят компромис беше: детската стая и банята няма да ги пипаме, банята и спалнята ще ги пипаме. Това е нашият компромис. Ние сме се отказали от сериозни реформи, оставили сме ги за в бъдеще. Съдебната система има нужда от ремонт, тя не е женски каприз. Не можем да правим поредната имитация на реформа за пред чужденците. Като се опитваш да промениш нещо, без да промениш нищо, нещата се разбъркват и става по-лошо", категоричен е Кънев.

"Никога нищото не може да доведе до промяна. Всичко плюс нула е равно на същото нещо. А всичко по нула е равно на нула", допълни той.