сряда, 8 юли 2015 г.

Балкани: В Гърция братовчед на Ципрас е шеф във Външно

Георгос Ципрас (47 г.) е пръв братовчед на гръцкия премиер Алексис Ципрас (40 г.) Той работи в Министерството на външните работи и отговаря за международните икономически отношения на Гърция.

Когато през януари СИРИЗА спечели изборите с убедително мнозинство, Ципрас се врече да сложи край на шуробаджанащината. Може да се е отнасяло за други, за него явно не.

Братовчедите Георгос и Алексис са завършили строително инженерство. Заедно основават строителна фирма, но не им потръгва. Алексис излиза от фирмата и поема към политиката. Издига се до министър-председател. Малко след избора на Алексис начело на кабинета в Атина братовчед му се озовава във Външно. Задачата му е да привлича чужди инвестиции.

Това разказва самият Георгос Ципрас на журналист от сп. "Шпигел", когото приема в кабинета си. Признава, че задачата му е тежка в една страна, където банковата система е пред срив, а парични преводи в чужбина стават само със специално разрешение. Никой не му завиждал за поста и всяко обвинение в шуробаджанащина било безпочвено. Дали?

Чиновникът Ципрас сега търсел пари из цял свят, включително в Русия и Иран.

"В момента никой не иска да инвестира в Гърция", казва братовчедът и поглежда през прозореца към централния атински площад "Синтагма". Външно министерство е в близост до парламента.

"Всички мислят, че Гърция била нестабилна, но това е погрешно. След общите избори през януари зад правителството е голямо мнозинство. Това го потвърди и референдумът на 5 юли", смята Георгос.

Пратеникът на "Шпигел" му припомня, че Гърция е потънала в дългове, безработицата е над 25 на сто, задава се излизане на страната от еврото.

"Аз съм оптимист, че ще се стигне до споразумение с кредиторите", изрича домакинът.

Колко време Гърция може да удържи без още чужди пари?

Отговорът е: "Не много дълго. На 20 юли е падежът на плащания към Европейската централна банка."

Това, че банките в Гърция все още са затворени, а на банкомат могат да се теглят само по 60 евро на ден, било "лоша работа". Но контролът на движението на капиталите не била идея на Атина, други били виновниците.

Той обаче признава: "През последните пет години икономиката ни непрестанно вървеше надолу. Брутният вътрешен продукт падна с 25 на сто. Това е странно за едно народно стопанство в мирни времена. Сега е видно, че е погрешна терапията на Международния валутен фонд, на Европейската централна банка и на Европейската комисия."

Кредиторите не отстъпвали от позицията си да налагат икономии. Братовчедът Ципрас се оплаква и че преди 5 години гръцките търговски представители зад граница били 200 души, а сега едва 147. Било пълен абсурд точно в тези времена да се посяга на тези хора. Подобни съкращения, наложени от кредиторите, нямали връзка с главния мозък.

Гневи се и на отрицателното отношение на много европейци спрямо СИРИЗА: "Та ние сме на власт едва от половин година. Не ние доведохме Гърция до това положение. Разпространяват се и лъжи, че СИРИЗА била срещу еврото и Европа. Това е чиста проба пропаганда! Това не е вярно. В действителност много богати държави членки на ЕС не желаят промени в Гърция, защото икономическият им елит профитира от положението."

При това новото правителство заглушило корупцията.

"Дори пожертвахме финансовия си министър Янис Варуфакис, само защото ЕС не се разбираше с него. Повече не би могло да се очаква от нас", казва Георгос Ципрас.

Той е категоричен, че още по-суров курс на икономии от сегашния е изключено да има, няма да има и смяна на курса на Атина: "Ще отхвърляме всичко, което би удължило рецесията от последните години и би натоварило допълнително и без това обеднялото население."

На Георгос Ципрас му било ясно, че твърде скоро на Гърция няма да й остане нищо друго, освен да се върне към драхмата или поне временно да печата някаква друга валута. Това би била “икономическа, политическа и социална катастрофа”, която в Гърция никой не желаел.

Ципрас все пак размисля, обляга се на стола, скръства ръце, притваря очи и изрича: "Сигурен съм, че ще намерим решение. Абсолютно сигурен съм."