сряда, 22 юли 2015 г.

Реформаторите няма да подкрепят съдебната "реформа" на Борисов и Местан

Реформаторският блок няма да подкрепи новия конституционен проект, предлаган от ГЕРБ и ДПС. Това е решила парламентарната група на блока на извънредно заседание в сряда следобед, проведено след промотирането на новия план от премиера Бойко Борисов.

Аргументите на реформаторите са, че не могат да бъдат част от новия консенсус в Народното събрание, който има намерение да внесе изцяло нов Закон за изменение и допълнение на конституцията.

От дясната коалиция твърдят, че стоят зад поправките в основния закон, които бяха внесени през май съвместно от ГЕРБ и РБ, както и че новите предложения не покриват дори минималните изисквания за начало на съдебната реформа

След като групата на РБ няма да подкрепи новите текстове коалицията ГЕРБ - ДПС, подкрепена от АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт имат 163 подписа, което гарантира внасяне и приемане на проекта на първо четене.

Не е ясно дали Бойко Борисов обаче ще прибегне до такъв вариант, тъй като по-рано в сряда обяви, че за него най-важно е какво ще кажат коалиционните му партньори