четвъртък, 23 юли 2015 г.

Реформаторите кандисаха на някаква "реформа"

След тридневни преговори по конситуционната реформа, Реформаторският блок отстъпи от първоначалния вариант за промени в Конституцията, който е предложение на Министерския съвет и бе внесен от 131 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те направиха компромис с явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), което ще остане тайно, както и с намаляването на мандата на членовете му, което щеше да бъде причина за прекратяване мандата на настоящия състав

ДПС пък отстъпи от вчерашния си проект, в който прокурорите имаха мнозинство в своята колегия - главният прокурор, четирима избрани от общото събрание на прокурорите, един - от общото събрание на следователите, а останалите петима да се избират от Народното събрание. Договореното днес предвижда съотношението да бъде както в проекта на правосъдния министър Христо Иванов. Това означава, че парламентът ще избира с един повече - шестима членове на Съвета.

Новост в сравнение с вчерашния проект е и възможността на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. 

Всичко това бе договорено на второ за деня заседание на председателския съвет на парламента.

"Има 160 депутати, които да подкрепят конституционните промени за съдебната реформа", съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него дори "съгласието значително надвишава 160 народни представители". Имало надежда, че утре ще бъдат осигурени подписите на 180 народни представители за внасянето на нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки, приети от всички политически сили. "Остава и четвъртата точка от оригиналния законопроект - ограничена форма на конституционна жалба на Висшия адвокатски съвет," съобщи още Кънев.

Кънев коментира и ябълката на раздора от вчера - разпределението 6 на 6 при прокурорската и парламентарната квота, което не позволява на главния прокурор да има контрол над тази колегия в Съвета:

"По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението от членовете на парламентарна и магистратска квота, от двете колегии се предлага идентичен с първоначалния текст, с общо съгласие да бъде направено допитване до Конституционния съд и по двата въпроса. И на второ четене, да се гласува съобразно позицията на българския Конституционен съд."

Сезирането на КС по този въпрос бе решено още вчера по предложение на ДПС, която изготви "План Б". Този план  бе разпространен вчера в парламента като проект на ГЕРБ.