четвъртък, 16 юли 2015 г.

Парламентът на Гърция каза "да" на споразумението

Минути преди 2 ч след полунощ гръцкият парламент одобри със значително мнозинство реформите, поискани от Еврозоната, предаде Би Би Си. Така страната ще получи третия спасителен пакет от кредиторите.

Дебатите приключиха в 1,40 ч местно и българско време. Т.е. 40 минути след изтичането на крайния срок.

След това всеки депутат трябваше да каже на всеослушание "да" или "не". Един от първите гласували бе доскорошният финансов министър Янис Варуфакис, известен с острия си и цветист език. Той произнесе категорично "не".
Споразумението бе подкрепено от 229 депутати в 300-членния парламент. 64-ма гласуваха "против". 30 от тях бяха съпартийци на премиера Алексис Ципрас от радикалната левица СИРИЗА.

Разгорещените обсъждания "за" и "против" новото споразумение продължиха близо седем часа. Депутати си крещяха един на друг и се обиждаха, без да пестят изразите си. Най-освиркван бе лидерът на консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" Вангелис Мимаракис. Гласовете на десницата обаче се оказаха решаващи за вота.

В това време пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата. Полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Според Би Би Си са арестувани 40 протестиращи.

Ципрас призова съпартийците си от СИРИЗА да гласуват за споразумението. Панос Каменос, оглавяващ коалиционния партньор "Независими гърци", настоя хората му да гласуват против съвестта си, но единствено със съзнанието, че така ще спасят Гърция.

Малко след полунощ Ципрас напусна парламента и отиде в премиерската си резиденция. Той каза, че ще чака там резултатите, тъй като не искал да се губи време с произнасянетона нега заключтелна реч.

След полунощ обаче се върна в залата и бе принуден да се обърне към депутатите.

"Призвани сме да вземем решение с голяма отговорност. Оставихме като наследство достойнство и демокрация. Посяхме семената, които ще донесат плодове в Европа", заяви Ципрас.
Същото като него стори и шефката на парламента Зои Константинопулу - заклет противник на споразумението Тя първо напусна сградата, като заяви, че не желае да участва по-нататък в дебатите. След броени минути обаче се върна обратно и избълва остри нападки по адрес на кредиторите и ЕС.

"Днес е черен ден за парламента и ЕС, каза тя и съжали, че депутатите нямат много време за обсъждане. - Чрез изнудване ни накараха да погребем парламентарната процедура."

Час преди полунощ шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че има надежда за преструктуриране на гръцкия дълг. Кредиторите от ЕС били все по-близо до тази идея.

Малко след това председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи, че още в четвъртък преди обед министрите на финансите от страните от Еврозоната ще проведат конферентен телефонен разговор.