вторник, 28 юли 2015 г.

Депутатите отхвърлиха два от трите въпроса за референдума

Народното събрание отхвърли първия въпрос на президента Росен Плевнелиев за това част от народните представители да се избират мажоритарно. 

Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха, от ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията „Атака” въобще не очаства в гласуването. 8 депутати от АБВ гласуваха „за”, както и ПГ на ГЕРБ.
Току що беше отхвърлен и въпроса за задължителното гласуване. Така за референдума остава само въпроса за електронното гласуване.

Подкрепеният въпрос за въвеждането на електронното гласуване бе допуснат до референдума, но дори и да получи подкрепата на гражданите на 25 октомври, то едва ли ще може да бъде въведено скоро по технологични причини.


Така заедно с местните избори ще се проведе референдум само с един въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на електронно гласуване на избори и референдуми?". Резултатът бе постигнат след близо 3 часа дебати, след които всички предложения за редакции и на РБ, и на БСП, и на ДПС, и на ПФ бяха отхвърлени.


Цветанов: Референдумът се обезсмисля


"Референдумът само с един въпрос се обезсмисля", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ, след като депутатите отхвърлиха въпросите за мажоритарния вот и задължителното гласуване и приеха само питането за въвеждането на електронно гласуване.
Цветанов заяви, че сред депутатите от ГЕРБ е имало противоречия за задължителното гласуване. При първото гласуване на този въпрос повечето от депутатите от партията мандатоносител се обявиха в подкрепа на задължителния вот, но при прегласуването го отхвърлиха с мнозинство.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отхвърли тълкуванията, че днешното гласуване на парламента е бламирало президента Плевнелиев.

Депутатите в крайна сметка гласуваха решение, според което референдумът ще се проведе на 25 октомври заедно с местните избори и ще пита гражданите само за въвеждането на електронното гласуване.


Обновена!