четвъртък, 2 юли 2015 г.

Бойко за адвокатите и правосъдието...

"Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката", заяви премиерът Борисов  пред депутатите вчера. И добави:  "В момента е едно златно време да си адвокат. Казвам това при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо".

По-рано на заседанието на Министерския съвет Борисов също говори за адвокатите и ролята им в борбата с престъпността: "Ето сега - ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят?!".  

В парламента Борисов сподели виждането си, че трябва да се скъси съдебният процес и да се направи промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорност. И да се даде повече власт на прокуратурата.  Ако се прави съдебна реформа, това трябва да е основната й част, според Борисов.

И малко история...

„И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля“. Това е указание, което Георги Димитров, ръководител на Международния отдел на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), дава от Москва до ръководството на т. нар. Народен съд. На 21 декември 1944 г. с телеграма, написана на руски език, той се разпорежда: „Никой не трябва да бъде оправдан“. 

За сравнение: От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Процесите се извършват в Софийския университет, в Съдебната палата и в цялата страна. За около 4 месеца са издадени 9 550 присъди, с които осъдени на смърт са 2 730 души, а 305 души получават доживотен затвор.

На Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12 души.