сряда, 22 юли 2015 г.

Месо с антракс в търговската мрежа на Варна!

По последна информация месото от кравата, умряла от антракс в село Млада гвардия и разфасована в транжорна в квартал "Аспарухово", е било разпространено в търговската мрежа. Част от него е иззета от ветеринарните власти. Друга част обаче, под формата на наденици, кебапчета и други месни произведения, е попаднала в магазините и, по непотвърдена информация, в курортните комплекси около Варна.

По тази причина областният управител на Варненска област Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб.

Възможно е да има вторично заразяване от антракс във Варна, обяви Цветомир Петров, заместник-областен управител във Варна, който участва в извънредното заседание на кризисния щаб.

Днес стана ясно, че взетите проби от транжорна ЕТ „Дари” Пламен Илиев са положителни за антракс. До момента всички установени лица, консумирали от заразеното месо, са отрицателни. Тъй като са намерени следи от антракс в транжорната е възможно да има вторично заразяване от остатъци от спорите. Поради тази причина транжорната е затворена.

Всичко, което е произведено в периода 8 -22 юли се иззема от търговската мрежа. Разпространените животински продукти са с търговска марка ЕТ „Дари”. Продуктите са основно кебапчета, кюфтета, сасленки. По-късно днес ще бъде обявено в кои и какви обекти е разпространено месото. Има данни, че е попаднало месо от транжорната в търговски обекти в областта и в посока Добрич. Установено е, че количествата входящо и изходящо месо от месарския обект съвпада и има точни данни какво трябва да се изземе. Извънредното заседание на Кризисния щаб във Варна продължава.