неделя, 19 юли 2015 г.

Елизабет II поздравява с "Хайл, Хитлер"

Британският таблоид „Сън“ публикува черно-бял запис, на който се вижда как кралица Елизабет Втора, тогава на 6 или 7 години, и по-малката ѝ сестра вдигат ръце в нацистки поздрави. Кадрите вече предизвикаха скандал в консервативна Великобритания, отговорният редактор на изданието защити правото да ги публикува, а от Бъкингам се оправдаха, че монархът само си е „играла“.

Видеото показва днешната кралица, по-малката ѝ сестра Маргарет, тогава на около три години, и чичо ѝ, принц Едуард – които поздравяват в типичния стил на германските националсоциалисти.

Едуард, който по-късно ще стане крал Едуард VIII, но след това ще абдикира, за да се ожени за американката Уолис Симпсън, и преди е бил обвиняван в симпатии към нацистите. Двойката има дори фотография от среща с Адолф Хитлер в Мюнхен през октомври 1937 – по-малко от две години преди началото на Втората Световна война.

Според Бъкингамския дворец видеото с поздрава, снимано преди осем десетилетия, е „експлоатирано“. Междувременно се зародиха и въпроси как всъщност „Сън“ са се сдобили с клипа, който очевидно е част от личния семеен архив на кралското семейство.

„Мисля, че това е въпрос от значение за националната история – да разберем какво е ставало през 30-те, преди Втората Световна война – коментира отговорният редактор на таблоида Стиг Ейбъл. – Ние сме категорични, че не обвиняваме кралицата в неуместни действия. Но е очевидно, че Едуард VIII, който е станал нацисти симпатизант, за кратко след абдикацията си е посещавал Германия.“

Все пак, според Бъкинграм видеото отразява игра в семейството и реферира към жест, който мнозина днес виждат в съвременен контекст.

„Тогава кралицата е на около шест години и е напълно невинна по отношение на каквото и да е значение на тези знаци – казва източник от двореца пред „Индипендънт“. – Кралицата и семейството ѝ са известни с отдадеността си към нацията, от 63 години тя изгражда връзки между народите и хората – и това говори само по себе си.“

ВИДЕО