неделя, 5 юли 2015 г.

Започна референдумът в Гърция! Oxi или Nai

В 07:00 сутринта в Гърция започна исторически референдум, чийто изход не може да се прогнозира със сигурност.
Гърция гласува дали да приеме бюджетните ограничения или да подкрепи правителството в отказа му. Около 10 млн. души имат право да пуснат бюлетини днес.

Първите резултати се очакват около 21:00 тази вечер.

Радикалният ляв премиер Алексис Ципрас, който взе властта преди шест месеца, заложи политическта си кариера на изхода от плебисцита. Преди седмица в опит да разчупи петмесечния застой в преговорите той обяви референдум и настоя, че отрицателен вот ще доведе до реструктуриране на дълга на Гърция и смекчаване на условията на кредиторите.

В петък Гърция официално бе обявена за изпаднала във фалит от Европейския фонд за финансова стабилност, която очаква 144 млрд. евро от Атина. Дни преди това страната стана първата развиваща се държава, която пропусна плащане към Международния валутен фонд.

Финансовият министър Янис Варуфакис обвини кредиторите в "тероризъм", задето се опитват да всеят страх преди вота. Той припомни, че няма правен механизъм, с който Гърция да излезе от валутния съюз.

Гърците обаче се разтревожиха тази седмица, след като правителството наложи капитален контрол, затвори банките и ограничи тегленето от банкомати до 60 евро на ден.

Финансови анализатори твърдят, че се съмняват който и да е от двата отговора да промени значително нещата. Много хора очакват преговорите да продължат и в двата случая.