събота, 22 август 2015 г.

Днес почитаме 138 години от Шипченската епопея

С поредица от събития ще бъде отбелязана 138-годишнината от Шипченската епопея днес. Националното честване е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Проявите започват с "Изложение на открито" още днес, представено от Националното дружество "Традиция", в подножието на Паметника на Свободата.

Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве, отслужена в Соколския манастир, туристически походи до свързани с епопеята места в Балкана, състезание по изкачване на стълбите на Паметника на свободата, състезания по ориентиране, планинско бягане, включват проявите в съботния ден. Туристи и родолюбци ще могат да се възползват от разходка по бойните позиции с екскурзовод или да посетят изложбата "Паметници на признателността", организирана от НМП "Шипка Бузлуджа", на паркинга под връх Шипка.

Официалната церемония за отбелязване на 138-годишнината от Шипченската епопея започва в 13,15 часа пред Паметника на свободата на връх Шипка утре. По традиция честванията завършват с възстановка на паметните събития от август 1878 година.