петък, 21 август 2015 г.

На тази дата: 21 август 1968 г. потушават Пражката пролет

Пражка пролет е период на политическа либерализация в Чехословакия. Започва на 5 януари 1968-а и продължава до 20 август същата година, когато СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната.
В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войските на Източния блок от пет държави от Варшавския договор нахлуват в Чехословакия. Провежда се т.нар. Операция „Дунав“. Според официалните съветски власти войските им са „повикани“ от чехословашките комунисти, които са потърсили братска помощ против контрареволюцията.

По време на нахлуването между 5000 и 7000 съветски танка и между 300 000 и 600 000 войници от частите на Варшавския договор окупират чехословашката територия. България изпраща бригада с 33 танка „Т-34“. Над 100 души губят живота си по време на нашествието.
Западните страни осъждат само вербално нахлуването. Реалността от ядрена заплаха по времето на Студената война поставя страните от Запада в положение, при което не биха били в състояние да изтласкат съветските войски.

Окупацията принуждава между 70 000 и 300 000 души да емигрират на Запад, предимно висококвалифицирани професионалисти. Западните страни приемат емигрантите.

Събитията около Пражката пролет разочароват много западни левичари и допринасят за разпадането на много от тези партии в западноевропейките страни. Еврокомунистите и редица леви интелектуалци се разграничават от действията на комунистическите партии в социалистическите страни.
България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.