сряда, 19 август 2015 г.

Бойко: Някои бензиностанции зареждат 40% терпентин

Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет.

Премиерът поиска доклад за начина на пломбиране. "Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големият пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция „Митници”, се оказва, че харчим по-малко гориво”, обясни Борисов. Той се обърна към вицепремиера Томислав Дончев КЗК да даде становище има ли картелно споразумение. „Не могат да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика”, подчерта Борисов.

В отговор икономическият вицепремиер Томислав Дончев отговори, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ. „Доколкото знам, той вече се прави”, добави той. „Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. Затова ще си направим и извод как работят”, посочи премиерът Борисов. „До петък искам доклад за всяка от тези агенции численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност”, посочи Бойко Борисов за Агенцията по метрология и Български институт по метрология. „Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид като разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката”, каза още Бойко Борисов.

„Както се договорихме с главния прокурор, понеже участват много агенции – ДАНС, „Митници”, НАП, съответно вашите агенции, МВР, създали сме център, който да управлява тези процеси, докато не разберат, че така няма да бъде”, уточни министър-председателя.
В началото на днешното заседание финансовият министър Владислав Горанов информира кабинета за извършената проверка в периода 14-17 август, като са констатирани доста нарушения по отношение на търговията с горива. „Необходимо е значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчаме на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби, по отношение на бензиноколонките на територията на страната”, коментира Горанов. Той поясни, че сегашния начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фиска с разминаване във физическия обем на горивата и обема, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП.

„На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цяла страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин”, информира финансовият министър като разясни, че проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги.