неделя, 23 август 2015 г.

Пътници от влака на ужасите: Ако не бяха военните от САЩ, всички щяхме да сме мъртви

Приятели от детинство, Александър Скарлатос, Спенсър Стоун и Антъни Садлър смятали да прекарат спокойно ваканцията си в Европа. Нападението на мароканският ислямист Аюб ел Хазани обаче ги превърна в герои, на които днес са благодарни 554 оцелели пътници от влака Амстердам-Париж. Те бяха подпомогнати от още двама самоотвержени пасажери - 60-годишния британец Крис Норман и 28-годишен французин. Всички заедно успяха да обезвредят и да предадет на полицията тежковъоръжения мъж, който откри огън във влака.

23-годишният Спенсър Стоун и 22-годишният Алек Скарлатос са професионални военни. 23-годишният им приятел Антъни Садлър е студент. Стоун бе ранен от нападателя и се наложи да бъде опериран. Тренирал бойни изкуства, той първи се нахвърлил върху нападателя. “Когато го видяхме да се надига, го последвахме, за да му помогнем. Беше пълна лудница”, казват останалите. “Без американците всички щяхме да сме мъртви”, свидетелстват и пътниците. Скарлатос пък се връщал от Афганистан, но попаднал в битка в Европа.

Мароканецът Аюб ел Хазани, за когото службите за разузнаване на няколко страни имат данни, че е посещавал Сирия и симпатизира на “Ислямска държава”, продължава да настоява, че не е планирал атентат, а искал да ограби влака. Пред адвоката си той посочил, че не разбира защо около нападението се вдига толкова много шум.