понеделник, 10 август 2015 г.

Прекратиха скандалното разследване срещу журналисти в Германия

Блогърите Маркус Бекедал и
Андре Майстер (с червената фланелка).

Главният прокурор беше уволнен заради проверката на блогърите Бекедал и Майстер


Главната прокуратура на Германия днес прекрати разследването срещу двама журналисти, заподозрени в държавна измяна – Маркус Бекедал и Андре Майстер от интернет портала Netzpolitik.org.

В официалното съобщение на обвинението се посочва, че върховните пазители на закона и Министерството на правосъдието са били единодушни, че публикуваните от двамата журналисти материали и документи не представляват държавна тайна по смисъла на Наказателния закон. Наред с това Главна прокуратура не съзирала предпоставки да е бил осъществен друг престъпен състав, сиреч не е извършено друго престъпление във връзка с публикациите.


Да припомним скандала.

Преди седмица германският правосъден министър Хайко Маас уволни главния прокурор Харалд Ранге заради остър сблъсък между двамата по разследването на журналистите. Блогърите Маркус Бекедал и Андре Майстер от интернет портала Netzpolitik.org бяха заподозрени в държавна измяна. Законът предвижда наказание от 1 година до доживотен затвор.
Следствието срешу тях започна по сигнал на шефа на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен.
Блогърите публикуваха на 25 февруари и на 15 април т. г. документи с гриф “поверително”, но не и “строго секретно”. Първата публикация касаеше планове на контраразузнаването за масово следене на онлайн комуникациите в страната, като за целта да се отпуснат допълнителни финансови средства. Във втората бе разкрито, че вече е сформиран специален отдел за следене на социалните мрежи.

По настояване на правосъдния министър Хайко Маас на 31 юли следствието беше замразено, но не и прекратено. Маас настоя също да се спре работата по експертиза, която трябваше да докаже има ли данни за извършено тежко престъпление от страна на блогерите. Министърът бе на мнение, че свободата на медиите е неотменима в едно демократично общество. Той получи подкрепата на канцлерката Меркел и на вътрешния министър Де Мезиер.

Драмата стигна опогея си миналия вторник заранта. Главният прокурор Ранге оповести, че експертизата относно деянието на блогърите е готова и тя категорично потвърждава, че публикуваните документи са държавна тайна.

“Наредено ми беше незабавно да прекратя работата по експертизата, което и направих. Но да влияеш на следствие е непоносимо вмешателство в независимостта на правораздаването”, заяви Ранге по адрес на правосъдния министър Маас. Главпрокурорът добави, че свободата на медиите е върховно благо, но тя не освобождава журналистите от отговорност да спазват законите.

Същия ден министър Маас прекрати почивката си, върна се в Берлин и вечерта оповести:

“Съобщих на главния прокурор Ранге, че доверието ми към неговия начин на работа е непоправимо разстроено. По тази причина и съгласувано с канцлерството ще предложа на президента да го освободи от длъжност.”

Да отворим скоба – колкото и невероятно да звучи, главният прокурор на Германия не е независим в действията си. По закон той е на пряко подчинение на министъра на правосъдието и е длъжен да се съобразява с негови указания. Това, разбира се, в една ФРГ не води в никакъв случай до политически натиск или до злоупотреба с право, а до упражняване на законосъобразен контрол. А в САЩ министърът на правосъдието е и главен прокурор.

Да се върнем на темата.

Правосъдният министър Маас отрече да е бил информиран за експертното заключение към момента, когато е разпоредил преустановяване на следствието срещу блогърите. Федералният президент Йоахим Гаук също се върна от отпуск, за да подпише указа за освобождаването на Ранге от поста главен прокурор на републиката.

С днешното прекратяване на следствието срещу двамата журналисти обаче сагата не приключва.

От Главна прокуратура обявиха, че е назначена проверка, която трябва да установи кой или кои са издали служебна тайна на блогърите. С разследването ще бъде натоварена съответната прокуратура. Най-вероятно става дума за депутати, членове на парламентарната спецкомисия за контрол на тайните служби. Не се изключва обаче да е имало и “теч” от самото контраразузнаване, макар това да е малко вероятно.

Журналистите Маркус Бекедал и Андре Майстер незабавно реагираха на решението на Главната прокуратура.

“Не ни изненадва прекратяването на следствието, тъй като то се крепеше на абсурдна правна конструкция. Ние настояваме за прозрачност по въпроса не станахме ли ние в хода на разследването жертва на тотално следене. Ние искаме да узнаем как се е стигнало до завеждането на следствие срещу нас. Има много неизвестни. Ние искаме също да разберем кои от правителствените среди са дърпали конците”, заяви основателят и главен редактор на Netzpolitik.org Маркус Бекедал, подчертавайки, че това е мнението и на колегата му Майстер.

Той окачестви следстивето срещу блога му като “юридическа грешка”. Журналистът настоя и за изясняване на поведението на главния прокурор Ранге преди уволнението му, както и кой е упражнил натиск върху него да започне следствие.

“Надяваме се, че грандиозно се е провалил опитът да бъдем сплашени - ние и всички други журналисти, които работим по темата с подслушванията и по шпионската афера на американската тайна служба АНС”, допълни Бекедал