петък, 14 август 2015 г.

Обама обърна гръб на кубинските дисиденти

Кубински дисиденти няма да присъстват на днешното откриване на посолството на САЩ в Хавана, съобщи „Фокс нюз“. Президентът Барак Обама не е изпратил покани до противниците на режима на Раул Кастро, което доказва, че Белият дом тайно се е спазарил с кубинския диктатор да поддържа връзки само с официалните власти. Опозицията срещу клана Кастро бе във фокуса на външната политика на САЩ спрямо острова през целия период след скъсването на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана през 1961 г. 

Кубинският режим нарича дисидентите „предатели и наемници на САЩ“. Въпреки затоплянето между двете страни, властите в Хавана отказват да разговарят с американските политици, които посещават острова, за да се срещнат с представители на репресираната опозиция. Това породи опасения в САЩ, че режимът в Хавана може да бойкотира тържествената церемония по откриването на посолството на САЩ. Дипломатическото представителство на САЩ на крайбрежния булевард „Малекон“ бе затворено в продължение на 54 години.

Събитието ще бъде почетено от държавния секретар на Съединените щати Джон Кери, който пристига днес в Хавана. Това е първата визита на високопоставен американски представител след Втората световна война, изтъква Асошиейтед прес.

Изключването на дисидентите от официалното откриване на мисията на САЩ бе критикувано от представителите на кубинската емиграция в САЩ и от сенатора и кандидат за президент Марко Рубио. Дисидентката Йоани Санчес, която публикува в Интернет изданието „14 имедио“ посочи, че не е получила покана за нито едно от събитията днес.