събота, 15 август 2015 г.

Днес е Успение Богородично - Ден на Варна

Снимка: „Таралеж“ :  Православни християни чакат пред  
катедрален Храм- "Свето Успение Богородично" във Варна.
В годините на прехода (от 1993 г.) празникът на града започва да се отбелязва на 15 август - църковния празник Успение на Пресвета Богородица, която е патрон на катедралния храм.
На Богородица в града е посветена още една църква, известна на варненци като „Малката Света Богородица”. Тя е най-старата функционираща църква в града, датираща от 1602 г. 

Според легендата, намиращата се сега в църквата икона на Св. Богородица в миналото оцеляла от пожар на стар манастир. След време тя била открита от човек, който я качил на волска каруца. Там, където спрели воловете, там бил издигнат храмът, посветен на Божията майка, и приютил нейната икона. В миналото варненци преспивали за здраве в църквата, а иконата била изнасяна на празници и обикаляла с литийно шествие града. Някои легенди свързват намирането на иконата на Богородица от църквата „Малката Света Богородица” с местността „Теке караач”. Там археолозите разкриват средновековен манастир, който вероятно също е бил посветен на Богородица.

Днес всички граждани и гости на града могат да се включат в празничната програма:
9.00. - в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“,  ще се състои тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града.
10.30. - на площад "Св.св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат тържествено флагът на Варна, след което започва Литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.
11.00 - на входа на Морската градина започва клоунада на цирк „Играчка-Плачко“. От 18.00 ч. на същото място е предвидено и празнично пиратско шоу за деца. Забавленията за малките варненци продължават от 19.00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина с шоуто на Богдан Томов.
20.00 -.в Летния театър започва тържествен концерт с участието на дует "Ритон", Поли Генова и фолклорен ансамбъл "Варна".
21.00 -.в плувен комплекс „Приморски“ ще се състои водния спектакъл „Аве Мария“ с участието на воден балет "Ариана", трио "Тенорите" и квартет "Интро".
За първи път празничен концерт ще има и зоната около Морска гара. Началният час е 21.30ч., а в него ще участват румънската група „Акчент“, „Дийп зоун проджект“ и Дамян Попов. Водещ на програмата е Атанас Стоянов от БГ Радио В морето около Морска гара ще бъде и първото в страната уникално водно шоу "Фата Моргана: светлини над залива".
Празничните илюминации ще започнат в 24.00ч. Те ще бъдат изстрелвани от вълнoлома на Морска гара.