неделя, 2 август 2015 г.

Бойко прави спец. звено за контрол в енергетиката

Ще бъде създадено специализирано звено с прокурори, специалисти и служители в ДАНС за контрол в енергетиката. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети предприятие „Фрукто” в Сливен, заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

 Премиерът заяви, че ще се срещне с представители на БЕХ. „Защото пак има място, където може да ни се изплъзват и да лъжат. Това е между ВЕИ и ЕРП-тата. Там няма никакъв контрол. Ще им направя едно звено с прокурори със специалисти и ДАНС, които да следят движението на фактурите, защото там надписват, пишат”, каза още Бойко Борисов, цитиран от Радио „Фокус” – Сливен.

Той обясни, че са били предприети всички мерки, за да остане цената на тока на битовите потребители същата. Той уточни, че КЕВР е изцяло независима организация от 9 члена, избрани от парламента по негово предложение, за да няма никакво съмнение в методиката. „ГЕРБ има 2-ма души вътре, всички други са от други партии”, обясни Борисов. По думите му това, което е направило правителството е да съкрати разходите в отделните области и посочи, че в държавната енергетика се харчи повече отколкото може.

„Не само с 10% съкращения, но и доста задачи сме дали на службите на сигурност, които да проследят някои от поръчките”, заяви Бойко Борисов. Според него хората трябва да знаят, че през последните 15-20 години в енергетиката са правени куп безобразия. „Напомням Ви за Белене милиардите, за Цанков камък милиардите. През 2013 година теглят кредит, от които в момента има нула. Те го теглят и го похарчват без абсолютно нищо. 1 милиард, а лихвите върху него са по 44 милиона лева”, посочи Борисов.

„Падежът му пада през 2018 година. Ако можете да смятате ще видите, че 400-500 милиона лева ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Държавата? Ама държавата сте вие, ние”, коментира министър-председателят. Той каза, че с 5 милиона лева се прави фабрика като слънце.

„Стотици хора работят, продукцията се изнася, държавата придобива добавена стойност, печелим всички. А тук по 44 милиона лева лихви. Кой го е дал? 3, 700 млрд. лева са задълженията на държавната компания. Не са 3 лева, 300 милиона, а 3, 700 млрд лева. Има три подхода. И ние всичките ги приложихме с новия закон в енергетиката”, заяви Бойко Борисов.